Palvelemme tänään 14.12.2018 klo 9-20

Halkeilevat sormenpäät
Päätäit - ehkäisy ja hoito

Päätäit - ehkäisy ja hoito

Yleinen tarhojen ja koulujen vitsaus on päätäi. Suomessa esiintyvä päätäi (Pediculus humanus var capitis) on noin 2-3 mm pituinen siivetön hyönteinen. Paljain silmin se on hankala huomata. Yleensä täit viihtyvät korvien takana ja niskassa, myös muualla hiuksissa. Saivare on täin muna, joita voi esiintyä hiusten lisäksi myös kulmakarvoissa ja silmäripsissä.

Naaras elää noin kuukauden. Elämänsä aikana se munii noin sata munaa. Munat kiinnittyvät hiusjuureen. Ne erottuvat hiuksista rusehtavina, mannaryynimäisinä saivareina. Kokoa niillä on vajaa 1 mm. Ne kuoriutuvat noin kymmenen päivän kuluttua.

Yleisin tartunnan saanut on lapsi. Tartunnat ovat epidemioita tarhoissa ja kouluissa. Jaetut pipot, hiuspompulat, kammat ja naulakoissa vierekkäin olevat vaatteet ovat yleisin keino tartunnan hankkimiseen. Saivareita voi tippua myös vuoteeseen ja täi voi löytää uuden isännän tätä kautta.

Päätäi puree ja hankkii näin ravintonsa. Puremakohdat kutiavat ja punoittavat selvästi. Joskus raapimisen seurauksena voi olla ihon bakteeri-infektio. Päätäiden havaitseminen on hankalaa. Paras keino on kammata hiukset tiheähampaisella ”täikammalla” valkoisen paperin päällä. Tähän pudonneet täit ja saivareet erottuvat helposti.

Ehkäisy

Päätäiden tarttumisen ehkäisy on noussut uudeksi villitykseksi. Ideana se on varsin hyvä, parempi on ehkäistä tartuntaa kuin hoitaa. Ongelmaksi vain muodostuu sen tehokkuus.

Epidemia-aikaan omien vaatteiden pitäminen erillään muiden vaatteista päivähoidossa ja koulussa minimoi tartuntariskiä. Pipoja, lippiksiä ja kampoja yms. ei jaeta muiden käyttöön. Tässäkin on ongelma, sillä varsinkin tarhojen naulakot ovat vierekkäin ja itse vaatteensa pukevat lapset eivät aina tee asioita kuten pitäisi.

Täitartunnan ehkäisy käyttäen shampoita ja suihkeita on lisääntynyt. Yleisimmin valmisteet koostuvat yhdestä tai useammasta kasviuutteesta, pinta-aktiiviaineista tai jopa hyönteisten torjunta-aineita.

Ehkäisyteho on joistain tunneista muutamiin päiviin. Mikään valmiste ei takaa 100 % ehkäisytehoa. Annostusvälit ovat valmistekohtaisia, joillain suositus on 2-3 kertaa viikkoon, toisilla käyttö on päivittäistä.

Pääasiallisesti permetriini (NIX 1 %) tai malationi (Prioderm) pohjaisia aineita ei suositella varsinkaan ehkäisyyn. Varsinkin permetriinille esiintyy maailmalla paljonkin resistenttiä täikantaa. Jo 90-luvulla tiedettiin suomessakin tehon heikentyneen, suurimpana syynä liiallinen hoitaminen ennalta ja käyttö oireettomille.

Täitartunnan ehkäisytuotteita ovat:

Rausch pajunkuori shampoo

Hedrin Protect&Go hoitava suihke

Linicin Prevent suihke

Bevitamed täishampoo

 

Hoito

Päätäi tartunnassa hoidetaan tartunnan saaneet. Automaattisesti koko perhettä ei tarvitse hoitaa. Oheishoito tehdään lakanoille, tyynylinoille, pipoille ym. kangas ja vaatekappaleille, joissa mahdollisia täitä ja saivareita voi esiintyä. Oheishoito on työläs mutta erittäin tärkeä.

Pesuhoito hiuksille tulee tehdä pakkauksen mukaisilla ohjeilla. Hoidosta tinkiminen voi johtaa epäonnistumiseen.

Pesua kestävät liinavaatteet ja vaatteet pestään 60 asteessa. Vaihtoehtona on laittaa pehmolelut yms. saunaan 80 asteeseen muutamaksi tunniksi tai pakastimeen yön yli ilmatiiviissä pussissa.

Hoitoshampoot ovat joko pinta-aktiiviainetta(silikoneja) tai hyönteisten torjunta-aine (permetriini). Shampoiden teho perustuu riittävän kattavaan altistukseen niin ajallisesti kuin alueellisesti. Hiukset ja hiuspohja on altistettava kokonaan hoitoaineelle. Valmistekohtaisesti joillain voidaan hoito tehdä jopa kymmenessä minuutissa, toisissa tehoaine jätetään yöksi. Silikoniyhdisteiden teho perustuu aineen kykyyn estää nesteiden haihtumisen täistä. Nykyään suositaan ensisijaisesti silikoniyhdisteitä niiden turvallisuuden takia. Ne eivät aiheuta resistenssiä täikannoissa, joten teho säilyy vuosien ajan. Permetriinillä on suomessa edelleen hyvä teho mutta laaja käyttö voi lisätä resistenssiä ja siten tuote menettää tehoa.

Päätäiden hoitovalmisteita ovat:

Bevitamed Shampoo

Hedrin Once geeli

Hedrin treat&Go vaahto

Licener Shampoo

Linicin Shampoo

Linicin solution

NYDA häätöliuos

Paranix Sensitive

Paranix Shampoo

Paranix Spray

Nix 1% Shampoo

M T K T P L S
 
 
 
 
 
1
 
2
 
3
 
4
 
5
 
6
 
7
 
8
 
9
 
10
 
11
 
12
 
13
 
14
 
15
 
16
 
17
 
18
 
19
 
20
 
21
 
22
 
23
 
24
 
25
 
26
 
27
 
28
 
29
 
30
 
31