Palvelemme tänään 22.7.2018 klo 12-18

Halkeilevat sormenpäät
Päätäit - ehkäisy ja hoito

Pöly vai siitepöly - allergiaa vai pölyn aiheuttamaa oireilua

Kevään perusmerkit ovat käynnissä kovaa vauhtia, ilmanlaatu huononee kunnes katupölyt saadaan pois. Siitepölykausi käynnistyi jo lepän osalta pari viikkoa sitten. Sekalaisia oireita aiheuttava kausi on käynnistymässä. Ilmalaatu on vaihtelevaa etelä-Suomessa missä lumet ovat sulaneet ja kadut pölyävät paljon. Katupölyn ja yleisen ilmanlaadun heikkeneminen voi aiheuttaa silmiin ja nenän limakalvoille selviäkin oireita. Varsinkin lenkkeilijät huomaavat sateettomina päivinä vaikutuksen. 

Huono ilmanlaatu ja siitepöly voi aiheuttaa samantyyppisiä oireita; silmiä kaivertaa, nenää kutiaa/kuivaa ja yskittääkin. Siitepöly aiheuttaa allergisen reaktion, sille ominaista on elimistön tulehduksellinen reagointi. Allergiassa silmät punoittavat ja niitä kutiaa ja vetistävätkin. Silmäoireet ovat katupölyn aiheuttamana silmien kuivuus, vetistäminen ja ärtyminen. Raapiminen ja hankaaminen aiheuttaa punoitusta, joka muistuttaa taas allergisen silmätulehduksen oireita.  Katupöly aiheuttaa lähinnä ohimenevää nenän limakalvoärsytystä ja limakalvojen kuivumista. Nenä oireet siitepölyn aiheuttamana on jatkuva tai puuskittainen aivastelu ja vuotava nenä. Katupöly enemmänkin kuivattaa limakalvoja ja sen kautta aiheuttaa jopa tukkoisuutta. 

Silmäoireisiin saa kostutustippoja, joilla kuiviin silmiin saadaan välittömästi helpotusta. Allergian oireisiin ovat myös silmätipat tehokkaita ja saatavilla ilman reseptiä. Allergikon on kuitenkin hyvä ottaa myös peruslääkkeeksi antihistamiinivalmiste.

Nenän limakalvojen kuivuus on tehokkaasti hoidettavissa esimerkiksi kostutussumutteilla, vesipohjaiset toimivat nopeasti, öljyt ovat tehokkaimpia ja pidempivaikutteisia. Allergisiin nenäoireisiin aikuisille on olemassa sumutteita, useimmissa vaikuttavana aineena on kortikosteroidi, joka helpottaa limakalvon tulehdusoiretta. Avaavia nenäsumutteita ei käytetä allergian hoitoon. 

Astmaatikot kärsivät huonosta ilmanlaadusta selvästi eniten, heidän tulee jopa välttää keskusta alueita pölyn huippuaikoina (Tampereen ja muiden kuntien ilmanlaatua voi seurata täältä). Astmaatikolle allergia on aina hoitoa hankaloittava ja siitepölykauteen kannattaa perehtyä hoidosta vastaavan lääkärin kanssa. 

Lepän kukinta on oulun seudulle asti käynnissä ja siitepölymäärät ovat eteläsuomessa nyt korkeita. Normaalisti koivun kukinta ajoittuu huhti-tokokuun vaihteeseen. Onpa vihjailtu jopa runsasta kukintaa.

Allergikoiden kannattanee varautua. Aloita lääkityksesi riittävän ajoissa. Koivulle allergisen olisi syytä aloitella lääkitystä huhtikuun puolenvälin kohdalla.

Seuraa täältä siitepölytiedotetta

Seuraa ilmanlaatua paikkakunnaltasi täältä.

Kauden luonteeseen kuuluu sekalaisia oireita, allergikko reagoi vahvemmin pölyn aiheuttamiin haittoihin. Oireisto voi olla vahvaakin, ilmastoinnit pahentavat edelleen oireita. 

Kannattaa kääntyä henkilökuntamme puoleen hakiessa oireisiin helpotusta, neuvomme teitä oikean hoitoratkaisun löytämiseksi.

 

M T K T P L S
 
 
 
 
 
 
1
 
2
 
3
 
4
 
5
 
6
 
7
 
8
 
9
 
10
 
11
 
12
 
13
 
14
 
15
 
16
 
17
 
18
 
19
 
20
 
21
 
22
 
23
 
24
 
25
 
26
 
27
 
28
 
29
 
30
 
31