Palvelemme tänään 14.12.2018 klo 9-20

Halkeilevat sormenpäät
Päätäit - ehkäisy ja hoito

Urheiluvammat

Erilaiset nyrjähdys- ja revähdysvammat ovat hyvin yleisiä. Niitä voi sattua lenkkipolulla tai vaikka kotona siivotessa. Näissä tilanteissa avun tulee olla lähellä, jos ei jo kotona valmiina niin sitten lähimmässä apteekissa.

Revähdys- ja nyrjähdysvammoissa heti ensiapuna käytetään neljän K:n hoitoa: kylmä, kohoasento, kompressi eli puristusside ja kipulääke.

Kodin ensiapukaapissa on hyvä pitää kertakäyttöistä kylmäpakkausta, joka saadaan nopeasti kylmäksi. Tällaista kannattaa kuljettaa mukana myös treenikassissa. Kotona voi vaihtoehtoisesti pitää pakkasessa monikäyttöistä kylmälämpöpakkausta. Niitä on saatavilla useita eri kokoja. Kylmähoidon tarkoituksena on estää tulehdusreaktiota mutta se ei sinällään korjaa vaurioita. Kylmähoitoa toteutettaessa kannattaa muistaa pitää ihon ja kylmäpakkauksen välissä kangasta, jotta ihoon ei pääse tulemaan paleltumavammaa.

Pidemmässä säännöllisessä käytössä kannattaa muistaa kylmägeelit ja ennaltaehkäisyssä myös lämmittävät geelit. Vammakohta tulee asettaa mahdollisimman pian kohoasentoon. Kohoasento vähentää vamma-alueen turvotusta. Puristussiteen laitto mahdollisimman pian vamman ilmaantumisen jälkeen perustuu samaan turvotuksen vähentämiseen. Tulehduskipulääkkeen oikeaoppinen käyttö riittävinä vahvuuksina on suositeltavaa. Aina tulee huomioida mahdolliset omat rajoitukset tulehduskipulääkkeiden käytössä.

Tärkein asia nyrjähdys- ja revähdysvammoissa on varata parantumiselle tarpeeksi aikaa. Parantumisen vaatima aika on lähes aina pidempi kuin toivoisi, mutta oikotietä ei ole.

Apteekistamme löytyy laaja valikoima erilaisia tukia, joita monesti tarvitaan viimeistään siinä vaiheessa kun vammaraajalla aletaan liikkua. Kysy näistä lisää henkilökunnaltamme. Urheiltaessa tulee helposti nirhaumia, haavaumia ja hiertymiä. Näissä kannattaa muistaa rakkolaastarit estoon ja hoitoon, sekä ihoa uudistava dekspanthenol voide. Meiltä löytyy valikoimista myös kinesioteipit. Huomioithan, että teippaustekniikka vaatii asiaan perehtymistä.

Linkkejä:

M T K T P L S
 
 
1
 
2
 
3
 
4
 
5
 
6
 
7
 
8
 
9
 
10
 
11
 
12
 
13
 
14
 
15
 
16
 
17
 
18
 
19
 
20
 
21
 
22
 
23
 
24
 
25
 
26
 
27
 
28
 
29
 
30
 
31