Palvelemme tänään 14.12.2018 klo 9-20

Halkeilevat sormenpäät
Päätäit - ehkäisy ja hoito

Palovammojen ensiapu

Kesällä grillatessa, jouluna kokatessa tai aamutee voi läikkyä, silloin on syytä muistaa palovammojen hätäensiapu:

  • Estä lisävahinkojen muodostuminen sammuttamalla tuli tai erottamalla muu palovamman aiheuttaja (esim. kuuma vesi, sähkö).
  • Viilennä kuuma kudos upottamalla paloalue huoneenlämpöiseen veteen 10–20 minuutiksi.

Jatkohoito päätetään palovamman asteen perusteella.

Palovammat jaotellaan vaurion asteen mukaan:

1. asteen palovammassa iholla on kipua ja punoitusta mutta ei rakkuloita. Tunto on säilynyt ennallaan.

2. asteen palovammassa ihoon muodostuu rakkuloita. Ihon pintakerros on palautumattomasti varioitunut ja sen alainen kerros erittää kudosnestettä.

3. asteen palovammassa vaurio ulottuu ihonalaisiin kudoksiin ja ihon väri on vaalea, harmaa tai musta ja usein tunnoton.

Alle yhden prosentin (kämmentä pienemmät) ensimmäisen asteen palovammat ja pienet toisen asteen palovammat voidaan hoitaa kotona. Palovamma tulee peittää sidoksella, joka ei tartu haavaan. Kivun hoitoon voi käyttää parasetamolia. Yhtä prosenttia suurempien (suurempi kuin kämmen) 2. asteen palovammojen (vamman sijaintipaikasta riippuen pienempienkin) ja kaikkien 3. asteen palovammojen vuoksi on syytä hakeutua hoitoon. Jos lapsen palovamma-alue suurempi kuin lapsen oma kämmen tai herää epäily syvästä palovammasta, tulee aina ottaa yhteys päivystävään hoitoyksikköön. Laajat ja syvät palovammat edellyttävät aina sairaalahoitoa.

Pieniin palovammoihin sopii esimerkiksi apteekista saatava Absorburn palovammageeli. Geeliä levitetään reilusti palovamma-alueelle, jolloin geelin viilentävä vaikutus hidastaa palovamman etenemistä ja lievittää kipua tehokkaasti. Myös hyönteisten puremien, hiertymien, nokkosen- ja auringonpolttamien ensiapuun. Helppo pitää matkalla mukana!

Mepitel One sidos toisen asteen palovammoihin. Estää ulompana olevaa sidosta tarttumasta haavaan voidaan jättää paikalleen jopa 14 päiväksi haavan kunnon perusteella. 

M T K T P L S
 
 
 
 
 
1
 
2
 
3
 
4
 
5
 
6
 
7
 
8
 
9
 
10
 
11
 
12
 
13
 
14
 
15
 
16
 
17
 
18
 
19
 
20
 
21
 
22
 
23
 
24
 
25
 
26
 
27
 
28
 
29
 
30
 
31